Λίγες ημέρες απομένουν εως τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Ετσι λοιπόν αποφασίσαμε να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε πεντανόστιμους κουραμπιέδες! Μια δοκιμασμένη συνταγή για αφράτους, βουτυράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα.
📌 Υλικά
| Κατηγορία | Υλικό | Ποσότητα | Σημειώσεις |
| Βούτυρο | Φρέσκο βούτυρο γάλακτος (αγελαδινό) | 500 γρ. | Σε θερμοκρασία δωματίου. |
| Γλυκαντικά | Ζάχαρη άχνη | 150 γρ. | Για το χτύπημα με το βούτυρο. |
| Αλεύρι | Αλεύρι για όλες τις χρήσεις | Περίπου 1 κιλό | Ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο. |
| Ξηροί Καρποί | Αμύγδαλα (ασπρισμένα & καβουρδισμένα) | 200 γρ. | Χοντροκομμένα ή σε φέτες. |
| Διαφόρα | Κονιάκ ή τσίπουρο | 1 σφηνάκι | Προαιρετικά, για άρωμα. |
| Διαφόρα | Βανίλια | 1-2 κάψουλες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα | Για έντονο άρωμα. |
| Διαφόρα | Μπέικιν πάουντερ | 1 κ.γ. (κοφτό) | |
| Για το Πασπάλισμα | Ζάχαρη άχνη | Όσο χρειαστεί | Κατά προτίμηση ειδική, λεπτή, για πασπάλισμα. |
| Για το Πασπάλισμα | Ανθόνερο ή ροδόνερο | Λίγο | Προαιρετικά, για ράντισμα πριν την άχνη. |
📝 Οδηγίες Εκτέλεσης
1. Προετοιμασία
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις).
Σε ένα ταψί, απλώστε τα αμύγδαλα και ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να βγάλουν το άρωμά τους (περίπου 5-7 λεπτά). Αφήστε τα να κρυώσουν και μετά χοντροκόψτε τα.
2. Χτύπημα Βουτύρου
Στον κάδο του μίξερ (ή με μίξερ χειρός), χτυπήστε το βούτυρο (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και το μείγμα να γίνει σαν κρέμα, σχεδόν λευκό (περίπου 15-20 λεπτά στο δυνατό). Αυτό το βήμα είναι το μυστικό για τους αφράτους κουραμπιέδες!
3. Προσθήκη Υγρών και Ξηρών Καρπών
Προσθέστε το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε απαλά.
4. Ζύμωμα
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου σταδιακά, δουλεύοντας τη ζύμη με το χέρι ή με την κουβερτούρα του μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
Προσοχή: Μην παραζυμώσετε! Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί και η ζύμη γίνει μαλακή, εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια, σταματήστε. Πρέπει να είναι μια βουτυρένια, απαλή ζύμη.
5. Πλάσιμο και Ψήσιμο
Πλάστε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά ή οβάλ σχήματα (όχι πολύ μεγάλα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ-πατ για σχήματα αν θέλετε.
Τοποθετήστε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
Ψήστε στους 170°C για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Πρέπει να παραμείνουν λευκοί, όχι να ροδίσουν πολύ.
6. Πασπάλισμα
Μόλις βγουν από τον φούρνο, αφήστε τους να κρυώσουν λίγο, αλλά όχι εντελώς.
Εάν χρησιμοποιείτε, ραντίστε τους ελαφρά με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Σε ένα βαθύ μπολ, βάλτε άφθονη ζάχαρη άχνη.
Πάρτε έναν έναν τους κουραμπιέδες και κυλήστε τους μέσα στην άχνη μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
Τοποθετήστε τους σε πιατέλα και, μόλις κρυώσουν τελείως, πασπαλίστε ξανά με άφθονη άχνη από πάνω.
💡 Συμβουλές Επιτυχίας
Το Βούτυρο: Η ποιότητα του βουτύρου είναι κλειδί. Χρησιμοποιήστε καλό φρέσκο βούτυρο γάλακτος.
Το Χτύπημα: Το πολύωρο χτύπημα του βουτύρου με την άχνη είναι αυτό που κάνει τον κουραμπιέ αφράτο, καθώς ενσωματώνει αέρα.
Η Θερμοκρασία: Οι κουραμπιέδες ψήνονται σε μέτρια θερμοκρασία και πρέπει να διατηρήσουν το ανοιχτό τους χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές! 🎄

