
Στην Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκε ο εθνικός διάλογος για το μέλλον της ελληνικής αγροδιατροφής, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 στην Καλαμάτα. Με κεντρικό θέμα «Εξασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Πρώτο Θέμα και το Cantina Magazine σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της παραγωγής και της γαστρονομίας, με σκοπό να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πάνελ με θέμα «Ένα σχέδιο για το μέλλον της Περιφέρειας», μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και την CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, τόνισε ότι η διαχείριση του νερού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια.
«Απαιτείται ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης νερού, που θα εγγυάται τη λογική χρήση και τη δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι σήμερα «πέντε περιφερειακές ενότητες διαχειρίζονται το νερό με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που προκαλεί ανισότητες και προβλήματα ανταγωνιστικότητας».
Ο κ. Πτωχός τόνισε ότι η σωστή διαχείριση του νερού δεν αφορά μόνο την άρδευση, αλλά και την προστασία από πλημμύρες και την αποδοτική χρήση της γης, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού και ταχύτητας στην υλοποίηση έργων υποδομής σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
«Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η οργάνωση, η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενοποίηση των φορέων. Όταν υπάρχει συνεργασία, κάθε σταγόνα νερού αποκτά αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνολική αγροτική πολιτική της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την καινοτομία, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι στόχος είναι «η γεωργία της γνώσης, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας».
Πρότεινε τέσσερις λέξεις-κλειδιά για το νέο αυτό μοντέλο: γνώση, συνεργασία, βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για επανεκκίνηση όλων των αρδευτικών έργων, για εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, δημιουργία Αγροτικής Σχολής και την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων με σύγχρονες πρακτικές παραγωγής και εξωστρέφειας.
Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός τόνισε επίσης ότι το επάγγελμα του παραγωγού πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει ελκυστικό για τους νέους, καθώς αποτελεί πλέον «διεπιστημονικό επάγγελμα, με σύνδεση στην έρευνα, στη βιοποικιλότητα και στη διαχείριση φυσικών πόρων».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στους παραγωγούς, με αξιοποίηση εργαλείων όπως οι εδαφολογικοί χάρτες και τα ανοιχτά δεδομένα, που μπορούν να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διατροφική ασφάλεια είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής, καλώντας σε συνεργασία επιστήμης, παραγωγής, πολιτικής και αγοράς για τη δημιουργία μετρήσιμων αποτελεσμάτων που θα ωφελήσουν την κοινωνία και την οικονομία.
«Η Πελοπόννησος διαθέτει τους ανθρώπους, τη γνώση και την επιθυμία να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», κατέληξε.
Στα πάνελ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Άκης Σκέρτσος (Επικρατείας), Κώστας Τσιάρας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και Δημήτρης Παπαστεργίου (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), ο Βουλευτής Παύλος Γερουλάνος, η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς και της παραγωγής.
Με θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια των τροφίμων, τη γνώση και την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, την τεχνολογία και την έρευνα, καθώς και τη σχέση γαστρονομίας, τοπικότητας και βιωσιμότητας, το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για νέες συνεργασίες και συντονισμένες πολιτικές στον αγροδιατροφικό τομέα.
