Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων 2025 | Η Πελοπόννησος με γεύση, ταυτότητα και όραμα στην Ευρώπη

viber_image_2025-10-15_13-18-13-816-300x


Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, η βραδιά γευσιγνωσίας «Gastronomic Heritage of the Peloponnese», όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε στην ευρωπαϊκή κοινότητα την ξεχωριστή γαστρονομική της φυσιογνωμία και τον ανεκτίμητο πλούτο των τοπικών της προϊόντων.

Σε ένα περίπτερο που κέντρισε το ενδιαφέρον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία, τους ανθρώπους και τις γεύσεις της Πελοποννήσου. Εκατοντάδες συμμετέχοντες – μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επισκέφθηκαν το περίπτερο και δοκίμασαν προϊόντα ΠΟΠ, εκλεκτά ελαιόλαδα, κρασιά, μέλι και παραδοσιακά γλυκά που αναδεικνύουν την ποιότητα και την εφευρετικότητα της τοπικής παραγωγής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο «Vamvakou Revival – Establishment and Operation of a Business Incubator», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027 και εντάσσεται στην ευρύτερη Πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς, η οποία υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Αναβίωση της Βαμβακούς αποτελεί ένα παράδειγμα αναζωογόνησης ενός ορεινού χωριού, με έμφαση στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την καινοτομία, τον αγροδιατροφικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η Πελοπόννησος έχει τη δυνατότητα να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον – τη γεύση με την ανάπτυξη, την παράδοση με την καινοτομία. Μέσω των πρωτοβουλιών μας, προβάλλουμε μια σύγχρονη, εξωστρεφή Περιφέρεια που αξιοποιεί τα μοναδικά της πλεονεκτήματα, επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον. Από τη γαστρονομία έως την αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων μας, δημιουργούμε μια συνεκτική ιστορία προόδου και ταυτότητας για ολόκληρη την Πελοπόννησο».

Η παρουσία της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες κατέδειξε ότι η γαστρονομία, η καινοτομία και η τοπική ανάπτυξη μπορούν να συνθέσουν μια ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας και προβολής της Πελοποννήσου στην Ευρώπη – μιας Περιφέρειας με δυναμισμό, πολιτισμό και αυθεντικότητα.